• Lyžiarsky výcvik

          • Zasnežené kopce, slnko, modrá obloha... Ideálny čas na lyžiarsky výcvik, ktorý absolvovalo dvadsaťtri ôsmakov približne 20 kilometrov južne od Popradu v týždni od 13. do 17. februára 2023 v lyžiarskom stredisku Vernár – Studničky. Dočasným domovom sa nám stal penzión Suchá, kde varili najmä chutné polievky a zabezpečili pre žiakov celodenný pitný režim. Už prvý deň po niekoľkohodinovej ceste a sýtom obede boli žiaci rozdelení do troch skupín podľa schopností a zručností v lyžovaní. Skupinu oranžových tvorili úplní začiatočníci, ktorým sa venovala pani inštruktorka Bc. Gabika Tučeková. Mierne pokročilých v žltých vestách viedla pani učiteľka Mgr. Dana Heynes a modrú skupinu tých najskúsenejších mala pod palcom Mgr. Zuzana Škorvánková, ktorá zároveň ako vedúca lyžiarskeho výcviku dohliadala aj na celkový bezproblémový priebeh. Súčasťou pedagogického dozoru bola tiež triedna pani učiteľka  Mgr. Mária Lašová, ktorá povzbudzovala najmä lyžiarov-začiatočníkov. Nechýbala ani zdravotníčka Mgr. Dominika Galčiková, ktorá si poradila s opuchnutými nohami a bolesťami brucha, ktoré sem-tam potrápili našich lyžiarov.

            Denný režim ôsmakov bol nekompromisný – ranné vstávanie, rozcvička, raňajky, doobedňajšia lyžovačka, obed, poobedňajšie lyžovanie, večera, oddych na izbách, spoločný program, spánok. Okrem toho museli žiaci dbať o poriadok na izbách či zobúdzať svojich spolubývajúcich, ktorým sa po nočných rozhovoroch nechcelo vstávať, tobôž nie cvičiť. Disciplína sa však vyplatila a žiaci sa každým dňom viac a viac zdokonaľovali v lyžovaní, a to bez väčších zranení. V podvečerných hodinách pripravili pani učiteľky pre žiakov rôznorodý program, ktorý zabavil aj poučil zároveň. Prostredníctvom výukových videí mohli žiaci lepšie pochopiť techniku lyžovania a oboznámili sa s tzv. bielym kódexom, pri spoločenských hrách si zopakovali vedomosti z rôznych oblastí a zároveň sa prejavila ich súťaživosť a ochota urobiť pre výhru (takmer) čokoľvek. Ôsmačky nezabudli na Deň sv. Valentína a prekvapili nás všetkých milými valentínkami. V strede týždňa sme absolvovali turistickú vychádzku k partizánskemu bunkru, vybláznili sa v snehu a večer sa zabavili na karnevale s diskotékou. O štvrtkový večerný program sa postarali všetci ôsmaci svojimi humornými scénkami alebo spevom. Posledný večer nás čakalo ocenenie tých najlepších lyžiarov v slalomovom zjazde a slávnostné vyhodnotenie celého týždňa. Lyžiari získali na pamiatku diplomy za úspešné absolvovanie celého výcviku.

            Z Vernára sa nám odchádzalo ťažko. Zažili sme týždeň plný nezabudnuteľných zážitkov, ale aj skúseností, ktoré nám budú pripomínať už len fotky, diplomy a spomienky. Mnoho žiakov práve na tomto lyžiarskom výcviku prvýkrát stálo na lyžiach. Veríme, že keď sa opäť pôjdu lyžovať, spomenú si na to, kde začínali a kto ich naučil základy lyžovania. Ďakujeme všetkým deťom, ktoré sa nevzdali po prvom, druhom či dvadsiatom druhom páde a dokázali prekonať svoj strach, premôcť únavu a stať sa vzorom pre ostatných vo svojej vytrvalosti a odhodlanosti. Je za nami päť dní intenzívneho pohybu, dobrej nálady a pocitu spokojnosti. Už teraz sa tešíme na ďalšie spoločné momenty.

             

            Mgr. Mária Lašová

        • KURZ KORČUĽOVANIA
          • KURZ KORČUĽOVANIA

          • Posledné dva týždne pred jarnými prázdninami sa v dopoludňajších hodinách naši prváci a časť druhákov zúčastnili kurzu korčuľovania. Na zimnom štadióne v Dubnici nad Váhom sa všetci statočne zhostili svojej pohybovej aktivity, bojovali s tvrdým ľadom ako sa patrí. Mnohí z prváčikov sa postavili na korčule prvýkrát. Iní sa výborne zdokonalili a ukázali svojim spolužiakom, že všetko sa dá zvládnuť. Okrem toho urobili niečo pre svoje zdravie.

            Veľké poďakovanie patrí trénerom, ktorí našich korčuliarov počas celého týždňa povzbudzovali a pomáhali im prekonať prvé prekážky na ľade. Taktiež pani zdravotníčke, ktorá ošetrila každú boliestku.

            Všetkým prváčikom, aj druhákom patrí veľká pochvala za úspešné zvládnutie tohto kurzu.

            Triedne pani učiteľky

          • Tajný denník Adriana Mola

          • 15. februára ráno sa deviataci stretli na železničnej stanici v Nemšovej. Čakala ich cesta vlakom do Bratislavy na divadelné predstavenie. Takmer dvojhodinová cesta vo vlaku ubehla rýchlo. Vystúpili sme na hlavnej stanici, kde nás privítalo chladné zimné počasie. Odtiaľ sme absolvovali krátku prechádzku okolo budovy slovenského rozhlasu, Grassalkovičovho paláca, prešli sme Obchodnú ulicu a dostali sme sa až do Štúdia L + S, kde už bolo pre nás pripravené predstavenie TAJNÝ DENNÍK ADRIANA MOLA.
            Predstavenie bolo veľmi príjemné, páčilo sa nielen žiakom, ale aj pani učiteľkám. Vystupovali v ňom herci známi z viacerých televíznych relácií. Predstavenie bolo o Adrianovi Molovi, obyčajnom chlapcovi v neobyčajnom veku, ktorý na prahu puberty zisťuje, že má niekoľko problémov: je jedináčik, dostáva nemožné darčeky a pravidelné akné. Preto si každodenné trápenie aj radosti Adrian zaznamenáva do prísne tajného denníka. Veci ani zďaleka neplynú podľa Adrianových predstáv, ale chlapec má dar trefne a vtipne okomentovať akékoľvek dianie a nájsť vo všetkom niečo pozitívne.                                                                      
            Po skončení predstavenia sme zamierili na nádvorie Bratislavského hradu a odtiaľ na hlavnú stanicu, kde sme si doplnili zásoby jedla a pitia. Potom nás už čakala spiatočná cesta opäť vlakom.

          • Fašiangový karneval

          • Fašiangové obdobie sprevádza množstvom plesov a karnevalov. Aj v našej škole sa stal karneval tradíciou. Dňa 08. februára 2023 sa v kultúrnom centre deti z našej školy premenili na zaujímavé a zábavné masky rôznych farieb.

            Tohtoročný karneval sme mali rozdelený na dve časti. Najskôr sa zabávali a vyšantili žiaci a žiačky 1. a 2. ročníka. Princezné, ježibaby, kúzelníci, kozmonauti, rôzne zvieratká a iné rozmanité masky zaplnili sálu v kultúrnom centre.

            Neskôr našich najmenších vystriedali žiaci a žiačky 3. a 4. ročníka. Po promenáde v maskách si deti zasúťažili a potom si užili zábavu a tanec, o ktorý sa postaral pán Václav Hála. Svojou hudobnou produkciou nám vytvoril správnu karnevalovú atmosféru.

            Z našej pani školskej psychologičky Ľubky Baginovej sa stala moderátorka, ktorej pomáhali ostatné pani učiteľky.

            V každej časti porota vyhodnotila najkrajšie, najvtipnejšie, najkreatívnejšie, najfarebnejšie a ručne vyrobené masky, ktoré boli na konci odmenené pripravenými cenami.

            Veľkú pochvalu si zaslúžia aj niektoré pani učiteľky, ktoré sa pridali k deťom a svojimi maskami nás pobavili.

            Dúfame, že fašiangový karneval na našej škole urobil všetkým radosť. Tešíme sa na budúci rok, že si ho znova zopakujeme.

            Viac fotografií si môžete pozrieť vo fotoalbume.

             

                                                                                                                                               Mgr. Lenka Mičková

          • Návšteva predškolákov

          • Aj tento školský rok zavítali do našej školy predškoláci z materských škôl z Nemšovej, Ľuborče a Kľúčového. V dňoch 15., 16. a 17. februára sa malí škôlkari prišli pozrieť, ako to v škole vyzerá. Privítala ich zástupkyňa RŠ a postupne ich previedla po škole. Ukázala im jednotlivé triedy na 1. a 2. stupni, počítačovú učebňu a telocvičňu, kde sa budú učiť čítať, písať a počítať.

            Po prehliadke školy sa zúčastnili vyučovania u druháčikov, kde sa aktívne zapájali do vyučovacej hodiny a ukázali nám, že sú naozaj šikovní. Pripravili sme pre nich zábavný pracovný list s cestou do školy, ktorý si každý z nich samostatne vypracoval. Nakoniec dostal každý predškolák na pamiatku pamätný list z návštevy našej školy.

            Dúfame, že od nás odišli deti spokojné a plné pozitívnych dojmov. Už teraz sa tešíme, že sa z predškolákov stanú naši prváci.

                                                                                                                                                   Mgr. Lenka Mičková

        • Prvá hviezda slovenskej kozmonautiky nemá hviezdne maniere
          • Prvá hviezda slovenskej kozmonautiky nemá hviezdne maniere

          • Len zopár zainteresovaných vedelo,  akú besedu a s kým  pre našich  žiakov pripravujeme. Stretnúť sa s jediným Slovákom, ktorý bol vo vesmíre, sa nepodarí často.

            Viac ako tristo žiakov 4. – 9. ročníka  búrlivým potleskom a s nadšením privítali brigádneho generála v. v. Ing. Ivana Bellu.

            Počet prednášok, ktoré  za   23 rokov absolvoval,  možno rátať na stovky. To nebránilo tomu, aby p. Ivan Bella so zanietením rozprával o náročnej fyzickej a psychickej príprave na misiu. Viac ako hodinu so zatajeným dychom  počúvali žiaci detaily prípravy a nácvik krízových situácií rusko-francúzsko-slovenskej posádky. Po mnohých otázkach detí a trpezlivých odpovediach bývalého kozmonauta nasledovalo spoločné fotografovanie  a podpisy na pamiatku. Odvážnejší si s brigádnym generálom podali ruky. Stretnutie bolo skutočným zážitkom.

          • 69. ročník Hviezdoslavov Kubín - obvodné kolo

          • V pondelok 13. 02. 2023 sa v priestoroch Galérie Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne uskutočnilo obvodné kolo súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín.

            Súťaže sa zúčastnili aj žiaci našej školy. Našu školu reprezentovali vo všetkých troch kategóriách v prednese prózy a v jednej kategórii v prednese poézie. Súťaže sa zúčastnili Markus Plevák (2. C), Rebeka Schwandtnerová (5. B), Dorota Haliaková (6. A) a Laura Červeňanová (7. A).

            Krásne 3. miesto získala Laura Červeňanová v  III. kategórii v prednese prózy s ukážkou Na ľavé líce od Paulíny Prášilovej.

            2. miesto a zároveň postup do okresného kola vybojoval Markus Plevák v I. kategórii v prednese prózy s ukážkou Ako petržlen zvíťazil nad mrkvou od Jozefa Pavloviča.

            Všetkým dievčatám  ďakujeme za reprezentáciu školy a Markusovi držíme palce v okresnom kole!

        • Hviezdoslavov Kubín – 1. stupeň
          • Hviezdoslavov Kubín – 1. stupeň

          • V utorok 31. 01. 2023 si deti 1. stupňa ZŠ zmerali sily v prednese básnických i prozaických diel. Žiaci príjemne prekvapili výberom textov, umeleckým podaním, vtipnými pointami či prácou s publikom. Súťaže sa zúčastnilo 28 žiakov I. – IV. ročníka. Porota si pozorne vypočula prednes všetkých ukážok a rozhodla nasledovne:

            I. kategória - poézia:                                             

            1. miesto – Gréta Schwandtnerová (3. B)

            2. miesto – Sebastián Bračík (1. A)

                               Eliška Burcinová (3. A)

                               Damián Beňačka (4. B)

            3. miesto – Nina Samanta Schedlbauer (4. A)

                                Eliáš Puček (4. C)

               I. kategória  próza:

             1. miesto – Markus Plevák (2. C)

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za hojnú účasť. Oceneným srdečne gratulujeme!

            Postupujúcim žiakom Grétke a Markusovi budeme držať palce v obvodnom kole.

      • Kontakty

        • Základná škola
        • 032/6598290, 032/6598282, mobil: 0918450657 fax: 032/6598290
        • Janka Palu 2 914 41 Nemšová Slovakia
        • 36125946
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje