• 22. apríl Deň Zeme
          • 22. apríl Deň Zeme

          • Pri príležitosti sviatku Dňa Zeme si žiaci prvého stupňa pripomenuli dôležitú skutočnosť, ktorou je zdravie našej planéty a zároveň nás všetkých. Prostredníctvom prezentácií, hier, kvízov, problémových úloh si uvedomili nevyhnutnosť mať čistú pitnú vodu, čistý vzduch, čisté oceány, zdravé pralesy, zdravé jedlo a hlavne potrebu chrániť prostredie okolo seba. Žiaci písali odkazy a blahoželania Zemi na vlastnoručne obkreslenú ruku, zbierali odpad, pozerali film o recyklácii, učili sa pesničku ako žiť bez plastov a tancovali. Na záver maľovali na kamene prírodné motívy, pracovali s rôznymi prírodninami. Veríme, že naša snaha prispieť ku krajšiemu prostrediu, v ktorom žijeme, nezostane žiakom ľahostajná a stanú sa z nich uvedomelí a múdri ľudia.

            Viac fotografií si môžete pozrieť vo fotoalbume.

          • Mladí prírodovedci

          • Po dlhom čase pandemických obmedzení sme mali dnes prvé stretnutie s novou skupinou našich Mladých prírodovedcov (prvákov a druhákov).

            Na naše veľké prekvapenie sa do krúžku pre spoznávanie prírody prihlásilo 16 detí. Takú veľkú skupinu sme za celú históriu realizácie tohto krúžku ešte nemali.

            Po úvodnej informácii zameranej na dlhodobé ciele krúžku a pravidlá bezpečnej práce v chemickom laboratóriu sme sa s chuťou pustili do poznávania prírody.  Zamerali sme sa na záklané motorické zručnosti - manipulácia s pohárom vody, odmeriavanie objemu vody, ukázali sme si niektoré látky vo vode nerozpustné (kameň, drevo, alobal) a látky vo vode rozpustné (kocka cukru).

            V druhej časti, po krátkej prestávke, sme pripravili nasýtený roztok kuchynskej soli a ten sme následne preliali do Petriho misky a odložili na kryštalizáciu.

            Na nasledujúcom stretnutí budeme, okrem iného, lupou pozorovať vzniknuté kryštáliky kuchynskej soli.

          • Veľkonočné prázdniny

          • Oznamujeme žiakom a rodičom, že veľkonočné prázdniny trvajú od štvrtka 14. apríla do utorka 19. apríla 2022. Vyučovanie pokračuje v stredu 20. apríla 2022.

            Krásne prežitie veľkonočných sviatkov Vám praje kolektív zamestnancov ZŠ, Janka Palu 2 v Nemšovej.

          • Farmárska revue v našej škole!

          • V pondelok 11. apríla 2022 natáčali jednu epizódu magazínu Farmárska revue priamo v areáli našej školy. Ing. Ľudovít Vašš nahradil vo vysielaní uznávaného dlhoročného poradcu p. profesora Ivana Hričovského.

            Ekológ,  pomológ, odborník na ovocinárstvo, náš bývalý žiak Ing. Ľudovít Vašš prijal naše pozvanie a pred kamerami odovzdával bohaté skúsenosti a poznatky. Pomológii, vednému odboru skúmajúcemu ovocné druhy a ich odrody, sa začal venovať počas štúdia na vysokej škole.

            Našich žiakov p. Vašš upozorňoval na chyby, ktoré z nevedomosti robíme pri starostlivosti o ovocné stromy a ukazoval aj správne ošetrovanie ovocných stromov, ktoré máme vysadené v areáli školy. Niekoľko žiakov pred kamerou, ale aj veľa žiakov, ktorých nesnímala kamera, so záujmom sledovali prácu televízneho štábu RTVS.

            Je zaujímavé, že zostrih približne hodinového natáčania o jarnom strihaní ovocných stromov trvá vo vysielaní len niekoľko minút.

            Celému štábu a hlavne Ing. Ľudovítovi Vaššovi ďakujeme za návštevu a želáme naďalej veľkú sledovanosť magazínu a veľa spokojných divákov.

             

        • Okresné kolo Pytagoriády
          • Okresné kolo Pytagoriády

          • V dňoch 29. 3. a 30. 3. 2022 sa 23 žiakov našej základnej školy zúčastnilo okresného kola Pytagoriády. Ich úlohou bolo vypočítať 15 zaujímavých úloh a do celkového hodnotenia sa im mohli započítať aj body za rýchle riešenie. Veľmi nás teší, že až 16 žiakov získalo titul úspešného riešiteľa a jeden žiak zo 6. B a 7. B triedy sa dokonca umiestnili na prvom mieste v celkovom hodnotení v rámci okresu. Všetkým zúčastneným ďakujem za svedomitú prípravu na súťaž a blahoželám k dosiahnutým výsledkom.

            Mgr. Monika Mojtová

        • OKRESNÉ KOLO VO FLORBALE
          • OKRESNÉ KOLO VO FLORBALE

          • Dňa 7. 4. 2022 sa v Soblahove konalo okresné kolo vo florbale starších žiačok. Našu školu reprezentovalo 12 dievčat z II. stupňa a 3 žiačky z I. stupňa.

            Stretli sa tam školy: ZŠ Soblahov, ZŠ Tr. Teplá, ZŠ Bezručova a ZŠ Horná Súča. Tieto školy hrali medzi sebou od rána.

            Naše dievčatá boli nasadené priamo do finále. Za to ďakujeme našim bývalým žiačkam, ale aj niektorým dievčatám, ktoré boli v minulosti majsterkami Slovenska.

            Dievčatá prišli, vyhrali nad Tr. Teplou 5 : 0 a odišli s úsmevom na tvári.

            Ďakujeme pánovi trénerovi Tydlačkovi za prípravu dievčat a tešíme sa na regionálne kolo.

            Držte nám palce.

        • ČÍTAME SI PRE RADOSŤ
          • ČÍTAME SI PRE RADOSŤ

          • Už roky sa mesiac marec spája nielen s príchodom jari, ale aj s knihami.
            Tie od nepamäti patria medzi neodmysliteľných spoločníkov všetkých generácií. Čítanie a hlavne spoločné hlasné čítanie má pre deti veľký význam. Nie je len o vzdelávaní a návykoch. Je to hlavne o prežívaní spoločných zážitkov, zdieľaní príjemných chvíľ a cez príbehy v knihách aj o prežívaní emócií. Naozaj stačí 20 minút hlasného čítania denne, počas ktorých rodič aj dieťa zažijú príjemné a nezabudnuteľné chvíle. Je to ten pocit, ktorý nám nemôže poskytnúť ani televízia, ani kontakty cez sociálne siete, či počítačové hry. Čítanie veľkých malým je o budovaní vzájomnej dôvery, o pocite istoty, ochrany, je o pravom zázemí, ktoré každý malý, ale aj veľký človek veľmi potrebuje.

            My sme sa rozhodli osloviť rodičov a deti prostredníctvom aktivity Čítame si pre radosť. Cieľom bolo vybrať si ľubovoľnú knihu, čítať si z nej spoločne nahlas každý deň v priebehu jedného týždňa a vyplniť letáčik, ktorý deti dostali.

            Odmenou pre deti, ktoré sa zapojili bol diplom a sladkosť. Veríme, že aj dobrý pocit a príjemne strávený čas so svojimi blízkymi.

            Veľká vďaka, samozrejme, patrí rodičom a starým rodičom, ktorí sa zapojili a podporili tak svoje deti.

        • ZÁPIS DETÍ DO 1. ROČNÍKA
          • ZÁPIS DETÍ DO 1. ROČNÍKA

          • Vážení rodičia budúcich prváčikov!

            Zápis detí do 1. ročníka 2022/2023 bude v Základnej škole, Janka Palu 2 v Nemšovej

            05. a 06. apríla 2022 od 14.00 do 17.00 hod. za účasti detí.

            Pred samotným zápisom je nutné vyplniť elektronickú prihlášku, ktorá je sprístupnená v sekcii “Elektronická prihláška“. Pred jej vyplnením si, prosíme vás, dôkladne prečítajte pokyny, ktoré sú uvedené v úvodnej časti prihlášky.

             

            Súčasne boli pridané do sekcie Zápis do 1. ročníka informácie a tlačivá, ktoré bude nutné predložiť pri zápise.

            Po vyplnení si poznačte kód formulára pre prípadnú opravu a doplnenie údajov, prihlášku vytlačte, podpíšte a spolu s vyplneným, oboma zákonnými zástupcami podpísaným a  vytlačeným tlačivom Žiadosť o prijatie do 1. ročníka, ktoré nájdete na webovom sídle školy v sekcii "Zápis do 1. ročníka", prineste na zápis do školy. Nezabudnite na rodný list dieťaťa a váš preukaz totožnosti

            Podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa sa nevyžaduje, ak:

            • jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, ak jeden z rodičov bol pozbavený výkonu rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, alebo ak spôsobilosť jedného z rodičov na právne úkony bola obmedzená (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti je možné preukázať neoverenou kópiou rozhodnutia súdu),

            • jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať sa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti je možné preukázať napríklad potvrdením od všeobecného lekára zákonného zástupcu, ktorý nie je schopný sa podpísať) alebo

            • vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa (spôsob preukázania je možné preukázať písomným vyhlásením podľa prílohy č. 2).

             

            Na prihláške postačuje podpis len jedného zákonného zástupcu, ak sa zákonní zástupcovia dohodli, že prihlášku podpisuje iba jeden zákonný zástupca, a ak o tejto skutočnosti doručia riaditeľovi školy písomné vyhlásenie (príloha č. 3).

             

            Elektronickú prihlášku vyplňte do 31. 03. 2022.

            Upozorňujeme, že:

            1. zápisu sa musia zúčastniť všetky deti, ktoré k 1. septembru 2022 dosiahnu vek 6 rokov (t. j. narodené do 31. 08. 2016),

            2. zápisu sa musia opäť zúčastniť aj deti, ktoré v šk. r. 2021/2022 pokračovali v plnení povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole,

            3. zápisu do 1. ročníka sa zúčastnia aj deti, ktorých rodičia požiadajú o pokračovanie v plnení povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole v školskom roku 2022/2023.

            Odklad povinnej školskej dochádzky od 01. 01. 2021 legislatíva nedovoľuje. Pokiaľ dieťa nie je zrelé na plnenie povinnej školskej dochádzky, zákonným zástupcom budúcich prvákov odporúčame obrátiť sa na pani riaditeľku MŠ, v ktorej kompetencii je povoliť predĺženie predprimárneho vzdelávania dieťaťa. Aj v takom prípade je však nutné zápis v základnej škole absolvovať a informovať základnú školu o skutočnosti, že dieťa bude mať predĺžené predprimárne vzdelávanie.

            Ak sú rodičia  dlhodobo v zahraničí alebo plánujú pobyt v zahraničí, zapíšu svoje dieťa do školy. Zároveň podajú riaditeľke základnej školy žiadosť o povolenie vzdelávania dieťaťa v zahraničí.

            Ďakujeme vám za prejavenú dôveru a už teraz sa tešíme na našich nových budúcich prváčikov.

          • MORENA, MURIENA, MARMORIENA, SMRTKA, BABA, KYSELICA.....

          • Takto rôzne nazývajú Morenu v rôznych častiach Slovenska. Avšak všade má rovnaký význam a tým je, že stelesňuje symbol zimy. V stredu 30.3. 2022 žiaci štvrtého ročníka základnej školy a žiaci materských škôl spolu s pani učiteľkami definitívne odohnali zimu, ktorú odplavila voda a s otvorenou náručou privítali jar. Za doprovodu ľudových piesní vyniesli Morenu (staroslovanskú bohyňu zimy a smrti) k sútoku riek Vlára a Váh. Tam jej zaspievali, zarecitovali a napokon zapálili a vhodili do Váhu, aby ju voda odniesla čo najďalej. Vhodením Moreny do rieky Váh žiaci symbolicky skoncovali so zimou, a vládu prevzala jar. Žiakom základných aj materských škôl sa zaháňanie zimy veľmi páčilo, naučili sa aj mnoho krásnych piesní, zvykov a symbolov spojených s jarou. Ako symbol jari priniesli dievčatá v krojoch do školy omašlené vetvičky.

        • TURNAJ V STOLNOM TENISE
          • TURNAJ V STOLNOM TENISE

          • Po dlhej športovej prestávke v školských súťažiach sa žiaci a žiačky našej školy zúčastnili okresného kola v stolnom tenise v Trenčianskej Teplej. V turnaji chlapcov bojovalo spolu 9 škôl a turnaja dievčat sa zúčastnilo 7 škôl.

            V troch trojčlenných skupinách hrali družstvá chlapcov, z ktorých postupovali dva najlepšie tímy. Naši chlapci svoju skupinu vyhrali a postúpili do vyraďovacej časti turnaja, v ktorom sa im do cesty postavili veľmi nároční súperi zo ZŠ Trenčianske Jastrabie. Po dlhom a napínavom súboji naši chlapci zvíťazili a postúpili do boja o 1. a 2. miesto. Tu však nestačili na silných súperov zo SSŠŠ Trenčianske Teplice, a tak sa mohol začať zápas o 3. a 4. miesto. V ňom naši chlapci nenechali už nič na náhodu, jednoznačne zvíťazili a umiestnili sa na krásnom 3. mieste. Bronzovú medailu pre nás vybojovali: A. KorienekM. Spurný z 9. A a A. Letoš z 8. B.

            Družstvá dievčat súťažili v dvoch skupinách, z ktorých postupovali taktiež dva najlepšie tímy. Naše dievčatá zo základnej skupiny do ďalšej časti turnaja nepostúpili. Súťaže sa zúčastnili: D. Mutňanská z 5. A, E. Korieneková z 6. A, E. FabušováL. Lubinová z 8. B.

            Chlapcom gratulujeme za umiestnenie a všetkým zúčastneným ďakujeme za reprezentáciu školy!

        • 22. MAREC - SVETOVÝ DEŇ VODY
          • 22. MAREC - SVETOVÝ DEŇ VODY

          • 22. marec bol vyhlásený za Svetový deň vody. Tento deň je jedinečnou príležitosťou pripomenúť všetkým mimoriadnu dôležitosť vody pre zachovanie životného prostredia i pre rozvoj ľudskej spoločnosti. Preto sme práve v tento deň realizovali aktivity, ktoré smerovali k podpore informovanosti o význame vody.

            Nástenky vyzdobili kreatívne projekty našich žiakov, ktoré zobrazovali význam a vzácnosť vody, kolobeh vody, ako správne šetriť pitnou vodou, základné pravidlá pitného režimu, ako ju svojím pričinením chrániť a poukazovali aj na znečistené vodné toky.

            Triedne pani učiteľky pripravili pre žiakov zaujímavé aktivity – športové súťaže, v ktorých žiaci predviedli svoju fyzickú zdatnosť, šikovnosť a vytrvalosť a pracovné dielne, prostredníctvom ktorých rozvíjali svoje literárne a výtvarné zručnosti, tvorivosť a fantáziu.

            Fotografie si môžete pozrieť vo fotoalbume.

          • Odomykanie studničiek

          • Každý kraj a lokalita má svoje známe pramene a studničky. V dávnej minulosti patrilo k jarným zvykom  otváranie, či odomykanie studničiek. Ich pravidelné čistenie bol kedysi samozrejmý, dôležitý obrad v kolobehu roka. Tento pozostatok ľudového folklóru si naši druháci vyskúšali pri príležitosti Dňa vody. Pramene rieky Vlára symbolicky odomkli kľúčom a riekankou: „Vodička, vodenka, my ťa odomykáme, aby si bola zdravá a čistá,...“

            Viac fotografií si môžete pozrieť vo fotoalbume.

            Triedne učiteľky

          • KARNEVAL V ŠKD

          • Posledné fašiangové dni sme deťom v ŠKD spríjemnili karnevalom. Deti sa zabávali v nádherných maskách, ktoré si doma vyrobili spolu s rodičmi. Najskôr sa predviedli v promenáde, počas ktorej si pani vychovávateľky dôkladne prezreli všetky masky a vybrali tie najkrajšie. Zatancovali sme si spolu na obľúbené piesne, zasúťažili v rôznych súťažiach a užili si veľa zábavy. Všetky deti boli odmenené malými cenami a odchádzali domov s príjemnými zážitkami, o ktoré boli posledné dva roky ochudobnené kvôli pandémii.

            Fotky z tejto vydarenej akcie si môžete pozrieť vo fotoalbume.

          • OBNOVENIE ČINNOSTI ZÁUJMOVÝCH ÚTVAROV

          • Vážení rodičia, milí žiaci.

            Na základe uvoľnenia epidemiologických opatrení bude od zajtra 16. 03. 2022 obnovená činnosť záujmových útvarov.  Vítaní sú všetci záujemcovia. Tešia sa na vás vedúci záujmových útvarov.

            Obnovenie činnosti záujmového útvaru Poznávanie prírody pre 1. stupeň oznámime neskôr.

        • Prednes slovenskej povesti
          • Prednes slovenskej povesti

          • Dňa 04. 03. 2022 sa konalo okresné kolo súťaže prednesu slovenskej povesti ŠALIANSKY MAŤKO v Trenčíne. Našu školu úspešne reprezentovala žiačka 4. C triedy Katka Benková, ktorá obsadila 3. miesto v II. kategórii. Katku na prednes pripravovala triedna pani učiteľka Mgr. Renáta Holáková.

            Srdečne blahoželáme!

          • Fašiangy, Turíce, Veľká noc ide…

          • Školské chodby sa v piatok a pondelok zaplnili množstvom nádherných fašiangových masiek, ktoré spestrili celé vyučovanie na prvom stupni. Aspoň takto si deti mohli užiť radosti, ktoré patrili v minulosti k veľmi obľúbeným tradíciám, avšak za posledné roky si ich nemohli vychutnať.

            Všetci si to krásne užili, vybláznili a vytancovali sa do sýta. Tiež získali mnoho nových inšpirácií a nápadov ako stvárniť svoju fašiangovú masku na budúci rok, dozvedeli sa mnoho informácií o fašiangových špecialitách, tradíciách a odievaní.

          • Zmeny v Školskom semafore od 28. 02. 2022

          •  

            • Ak sa v škole vyskytne žiak alebo pedagogický zamestnanec pozitívne testovaný na COVID-19, žiaci a pedagogickí zamestnanci, ktorí s ním boli v úzkom kontakte, nejdú do karantény, pokiaľ neprejavujú príznaky ochorenia COVID-19. Títo žiaci musia mať 10 dní prekryté horné dýchacie cesty rúškom alebo respirátorom.

            • Pedagogickí zamestnanci, ktorí prišli do úzkeho kontaktu s pozitívnou osobou v rámci školy, do karantény nejdú. Takíto zamestnanci musia mať prekryté horné dýchacie cesty respirátorom po dobu 10 dní.

            • Domáca izolácia pozitívneho žiaka trvá 5 dní, ak neprejavuje klinické príznaky ochorenia COVID-19. Po návrate do školy je povinnosťou takéhoto žiaka predložiť potvrdenie o bezpríznakovosti a mať prekryté horné dýchacie cesty po dobu ďalších 5 dní.

            • Rúško v triedach je pre žiakov odporúčané, v spoločných priestoroch je naďalej POVINNÉ.

            • Žiak/pedagogický zamestnanec po kontakte s pozitívne testovanou osobou mimo školy ide povinne do 5-dňovej karantény. Karanténa sa nevzťahuje na osoby, ktoré majú výnimku z karantény podľa platných vyhlášok ÚVZ SR.

            • Testovanie žiakov Ag testami je naďalej odporúčané. Zároveň stále platí povinnosť nahlasovania použitia Ag testu prostredníctvom EduPage.

            • O obnovení činnosti záujmových útvarov budeme informovať po jarných prázdninách.

          • KREATÍVNA TECHNIKA

          • Naši žiaci na druhom stupni sa na hodinách techniky učia pracovať s rôznymi materiálmi. Ešte počas Vianoc vytvárali všetky ročníky vianočné ozdoby s použitím gombíkov, drôtu, dreva či vlny. Tam to ale neskončilo. Pozrite sa, akú tvorivosť prejavujú v jednotlivých ročníkov aj v druhom polroku.V 5. ročníku si žiaci vyskúšali prácu remeselníkov a zo slaného cesta vyrobili rôzne misky, nádoby a dekoračné predmety. Šiestaci použili drevo na výrobu krásnych domčekov, robotov, písmeniek a i. Triedam 7. ročníka sa splnil detský sen a mohli v škole stavať LEGO. Výzva znela: „Čo vieš postaviť za 45 minút?“ Okrem toho stavali vyhliadkové veže zo špajdlí a papiera. Šikovné dievčatá z 8. ročníka si na hodinách vyskúšali tzv. felting (plstenie) a deviatačky zasa ušili z dekoračného filcu malé peňaženky.

            Najnovšie druhostupniarom učarovali nové spojovače „CLIP IT“ spolu s PET vrchnákmi, z ktorých vyrábajú rôzne 2D a 3D predmety.

            Veď veľké veci vznikajú na trikrát:

            po prvé v myšlienkach,

            po druhé napísaním

            a po tretie realizáciou.

          • AJ MY RAZ BUDEME RODIČIA

          • Štvrtáci sa na hodine prírodovedy zahrali na mamičku a otecka. Prekonali ostýchavosť a hravo zvládli nácvik starostlivosti o malé bábätko, ktoré prebaľovali, dvíhali, otáčali, nosili na rukách, pokladali, akoby bolo živé. Žiaci so zápalom diskutovali o bábätkách na základe svojich vlastných skúseností a navzájom si odovzdávali vedomosti. S humorom si predstavovali, aký hluk by bol v triede, ak by sa starali o naozajstného novorodenca. Uvažovali nad jeho potravou, trávením času počas dňa a noci. Dievčatká i chlapci to zvládli na výbornú, o čom svedčia i fotografie.

        • Naša deviatačka víťazkou krajského kola
          • Naša deviatačka víťazkou krajského kola

          • Obrovská gratulácia a obdiv patria našej deviatačke Emily Vidrovej, ktorá zvíťazila v krajskom kole olympiády z nemeckého jazyka germanofónnych žiakov. Emily si svojou dlhodobou usilovnou prácou vybojovala prvé miesto spomedzi žiakov základných škôl, osemročných a bilingválnych gymnázií z celého Trenčianskeho kraja a bude tak Trenčiansky kraj reprezentovať dňa 21. 03. 2022 na celoslovenskom kole. Emily veľmi pekne ďakujeme za reprezentáciu našej školy, srdečne jej gratulujeme a držíme palce v celonárodnom kole, kde sa stretnú najlepší ôsmi germanofónni žiaci z celého Slovenska.

    • Kontakty

      • Základná škola
      • 032/6598290, 032/6598282, mobil: 0918450657 fax: 032/6598290
      • Janka Palu 2 914 41 Nemšová Slovakia
      • 36125946
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje